eet.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties

    Bookmark and Share

     


     
    Geen inspiratie vandaag?
    Weet je niet wat klaargemaakt?
    Maak gebruik van de zoekfunctie
    om een recept op te sporen:
    Google

    TIP: maak gebruik van de
    emailalert box hieronder
    om je op de hoogte te
    houden van nieuwe recepten !
     
    Laatste artikelen
    recept: hartige pannenkoek (fr: galette)

    Hier is het recept voor de in Frankrijk populaire hartige boekweitpannenkoek.
    Deze 'galettes bretonnes' vormen een complete maaltijd,
    en zijn een heerlijk alternatief voor pizza!
    Wil je een zoete pannenkoek (fr: crèpe), kijk dan even hier voor het recept.

    ingrediënten:
    350 gram boekweitbloem (fr: 'blé noir)
    100 gram witte bloem
    1 liter water
    1 ei
    50 gram gesmolten boter
    1 snuifje zout


    bereiding:
    smelt de boter (in de magnetron)
    giet de 2 soorten bloem bijeen in een ruime kom
    voeg het ei, het zout en de gesmolten boter toe,
    voeg het water beetje bij beetje, al roerend, toe
    tot een egaal glad beslag
    laat het 45 minuten rusten

    bakken:
    verhit een koekenpan
    voeg een beetje vetstof toe
    giet met een pollepel net voldoende beslag
    terwijl je de pan een beetje schuin houdt en draait,
    zodat het beslag mooi verdeeld wordt in een dunne laag.

    Wacht tot de pannenkoek aan de bovenzijde helemaal droog is
    voor je hem omkeert
    bak de andere kant tot ook deze mooi gebakken is,
    keer de pannenkoek eventueel nog een keer om
    tot hij de gewenste bruining heeft.

    Opdienen:
    hartige pannenkoeken kun je eten met een ruime keuze aan beleg
    en vormt een heerlijk alternatief voor pizza:
    • ham en eieren
    • aardappeltjes en kaas
    • chorizo en tomaat
    • champignons en ham
    ...
     
    Lees meer...
    recept: rijstpap

    Een overheerlijk en makkelijk te maken dessert,
    waar jong en oud van smullen zal.
     
    ingrediënten: (4 porties)

    200 gram ronde rijst ('dessertrijst')
    1 liter melk
    50 gram suiker
    1 zakje vanille suiker
    1 snuifje zout
    saffraan
     
    bereiding:
     
    de rijst NIET wassen: zo verhoog je de kleefkracht van de pap
     
    doe de rijst, suiker, vanillesuiker, de melk,
    de saffraan en een snuifje zout in een pan en zet op hoog vuur.
     
    roer regelmatig om aankleven te voorkomen.
     
    zodra de melk begint te koken het vuur op een laag pitje zetten
     
    laat ongeveer 40-45 minuten pruttelen,
    frequent roeren voorkomt aanbranden van de pap
     
    de pap is klaar wanneer ze behoorlijk dik is
    en de rijstkorrels superzacht zijn geworden
     
    bij het afkoelen wordt de rijstpap nog dikker
     
    is zowel warm als koud lekker
    en wordt overheerlijk met (Graeffe) cassonade
     
    tip:
     
    verdeel de rijstpap over vier 'chinese soep' kommetjes
    (die typische blauw-witte halve bolletjes)
     
    zuinigheidstip:
     
    heb je na een etentje 'chinees' nog witte gekookte rijst over,
    dan kun je die gebruiken om deze pap van te maken,
    let op: basmati en andere geparfumeerde rijstsoorten leveren een 'exotische' rijstpap af...
     
    de bereidingswijze is dezelfde, de kooktijd wordt dan ongeveer 30 minuten
     
    Lees meer...
    recept: zigeunersaus
     
    Dit is een rechttoe-rechtaan recept,
    zonder flauwekul, en zonder exotische ingrediënten
    zoals mosterd of (godbeware) tabasco (!)
     
    ingrediënten:
     
    1 rode paprika
    1 ui
    250 gram champignons
    250 ml rode (tafel)wijn
    1 eetlepel tomatenconcentraat
    1 klontje boter
    peper, zout en paprikapoeder (mild)

    bereiding:
     
    Snijd van de paprika de top en de bodem eraf
    snijd vervolgens de 'koker' paprika in de lengte door,
    verwijder de zaden en al wat wit van kleur is.
    Snijd het paprikavlees in stukjes.
     
    Borstel de champignons en snijd ze in schijfjes.
     
    Pel de uit en snijd in ringetjes.
     
    Doe de boter in een pan,
    zet op middelmatig vuur en voeg de paprika,
    de ui en de champignons toe.
     
    Laat alles een 10-tal minuten sudderen,
    voeg de rode wijn toe en laat nog 10 minuten reduceren.
     
    Wanneer de saus wat ingedikt is: voeg het tomatenconcentraat toe en
    kruid met peper, zout en zacht paprikapoeder.
     
    Klaar!
     
    Heerlijk bij (zelfgemaakte) schnitzels of varkensvlees.
    (zie ook recept Wienerschnitzel)
     
     
    Lees meer...
    recept: wienerschnitzel
     
    Dit is het authentieke Oostenrijks recept van wienerschnitzel:
    verrassend eenvoudig en bovendien erg lekker. 
     
    ingrediënten (2 personen)

    2 dunne kalfslapjes à 150-200 gram
    2 eetlepels bloem
    2 eetlepels paneermeel (liefst zelfgemaakt)
    1 ei
    een beetje mellk
    een beetje olie
    een klontje boter
    ½  citroen (bij voorkeur 'bio'/onbespoten)
    peper en zout
     
    bereiding:
     
    de kalfslapjes afspoelen en droog deppen,
    ze enigszins plat kloppen  en aan de randen lichtjes insnijden
     
    in een groot bord de bloem storten

    in een ander bord het ei met een snuifje zout in een klein beetje melk los kloppen

    in een derde bord het paneermeel storten

    de kalfslapjes kruiden met peper en zout

    nu de kalfslapjes één voor één  paneren:
    wentel ze  eerst door de bloem
    dan zachtjes afkloppen, zodat overtollige bloem verwijderd wordt
    daarna door het eimengsel halen -even laten uitlekken boven het bord
    en tenslotte door het paneermeel wentelen
    even goed alles aandrukken
     
    dan de schnitzels in 2-3 minuten bakken in een beetje olie,
    vervolgens omdraaien en het klontje boter toevoegen
    en ook deze kant 2-3 minuten bakken
     
    de schnitzels op een stuk keukenrol leggen,
    opdat het overtollige vet geabsorbeerd wordt
     
    opdienen met een schijfje citroen

    Smakelijk eten
     
    tip:
    heerlijk met een frisse aardappelsalade
    of met aardappelfrietjes en zigeunersaus  (zie recept HIER)
     
     
     
    Lees meer...
    recept: tartaarsaus
     
    deze saus is het lekkerst wanneer je ook de mayonaise zelf maakt
     
    ingrediënten:
     
    mayonaise (géén 'fritessaus' wegens veel te zoet!!!)
    3 hardgekookte eieren
    een middelgrote ui
    bieslook
    peterselie
     
    bereiding:
     
    (maak eerst de mayonaise zoals HIER beschreven)
    prak de dooiers van drie hardgekookte eieren fijn met een vork
    snipper de ui extra fijn
    hak de peterselie en de bieslook fijn
     
    meng de mayonaise met de fijngemaakte ingrediënten,
    en klaar is kees!
    Lees meer...
    recept: aardappelsalade op moeders wijze
     
    dit is het recept van mijn moeder zaliger,
    die het maakte met haar eigen, zelfgemaakte mayonaise (zie recept HIER)
     
    ingrediënten: (4 personen)
     
    1 kg  vastkokende aardappelen (b.v. bintje, of nicola)
    1 grote ui, gesnipperd
    peterselie
    peper en zout
    mayonaise
    optioneel: lente-uitjes, kappertje en/of gesnipperde augurkjes

    bereiding:
     
    schil en spoel de aardappelen
    snijd ze in gelijke plakjes van ongeveer 10 to 15 mm dik
    kook ze in licht gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar
     
    wanneer de aardappelen gaar zijn, afgieten en
    even terug in de pan op het vuur laten uitstomen
    van het vuur halen, afdekken met een droge keukendoek
    en een kwartiertje laten afkoelen.

    Vervolgens de aardappelen, de gesnipperde ui en de mayonaise door elkaar mengen
    (eventueel kunnen er fijngesneden lente-uitjes, kappertjes en/of gesnipperde augurkjes worden toegevoegd)
     
    Dit gerecht kan lauw opgediend worden,
    maar is ook een dag later, uit de koelkast overheerlijk.
     
    tip:
    meng ook eens een stuk (rund-)soepvlees door de aardappelsalade,
    het vlees moet goed gaar gekookt zijn en in kleine stukje uiteen getrokken
     
     
     
     
    Lees meer...
    recept: mayonaise op moeders wijze
     
    Dit is het reept zoals mijn moeder zaliger -een Brabantse- die zelf maakte
    zij gebruikte geen mixer, maar roerde de mayonaise met een vork in een bord
    (uiteraard gaat het met een elektrische mixer veel vlugger)
     
    waarschuwing: zorg ervoor dat alle ingrediënten dezelfde kamertemperatuur hebben,
    dit is belangrijk om schiften (en dus mislukken) van de saus te voorkomen!!!
     
    ingrediënten:
    1 ei (dooier)
    zonnebloem- of maisolie
    mosterd
    ½ citroen
    peper en zout
     
    bereiding:
     
    gebruik alleen de eidooier, niet het wit van het ei.
    klop de dooier voorzichtig los met het sap van ½ citroen
    voeg er een theelepel mosterd aan toe en roer verder door mekaar
    blijf verder roeren en giet de olie in een dun straaltje TRAAG op het eimengsel
    blijf verder olie toevoegen onder voortdurend roeren,
    tot je een mooie homogene witte massa bekomen hebt.
    breng op smaak met peper en zout.
     
    wordt de mayonaise te dik, voeg dan nog een beetje citroensap toe.
     
    tip:
     
    dit is een heerlijke mayonaise, die licht zurig van smaak is,
    niet zoals de typische Hollandse fritessaus!
    Past goed bij aardappelfrietjes en als slasaus,
    maar ook in schotels zoals aardappelsalade (zie het recept hiervoor)
     
     
    Lees meer...
    recept: zelfgemaakte krabsla
     
    Ben je de surimi-sla beu? Wil je échte krab in je slaatje?
    Volg dan dit recept: makkelijk, goedkoop én lekker!
     
    ingrediënten voor 6 open (halve) broodjes:
     
    1 blikje krab (b.v. 170 gram van LIDL)
    2 hardgekookte eieren
    peper, zout en pilipili
     
    bereiding:
     
    pel de hardgekookte eieren,
    prak ze met een vork fijn
    doe er het afgegoten en uitgedruipte krabbenvlees bij
    voeg 3 eetlepels mayonaise toe
    kruiden met peper, zout en een beetje pilipilipoeder
    alles voorzichtig door mekaar roeren
    vind je het geheel nog te droog: voeg wat extra mayonaise toe
    klaar!
     
     
    Lees meer...
    recept: Irish coffee

    ingrediënten:
     
    Irish Whiskey
    koffie
    slagroom
    rietsuiker
     
    bereiding:
     
    zet eerst een behoorlijk sterke koffie
     
    giet de hete koffie in een tulpglas
    roer er naar smaak de rietsuiker door
    voeg er naar smaak de Ierse Whiskey bij
    (flamberen staat erg chique, maar laat de alcohol verbranden...)
    top af met een vingerdikke laag smeuïge slagroom
     
    drink de Irish coffee door de room
    een feestelijke witte snor is je beloning ;-)
     
    smakelijk
     
    Lees meer...
    recept: cocktail "call girl special"
     
    ingrediënten:
     
    4 delen champagne "brut"
    1 deel "Blue Curaçao" (Bols)
    witte basterdsuiker
     
    bereiding:
     
    bevochtig de rand van een fluitglas
    duw de natte rand in een schaaltje basterdsuiker
    haal het glas eruit en laat even opdrogen
     
    doe de champagne in het glas
    giet er de Blue Curaçao op

    tip: voor wie champagne te duur is: gebruik cava "brut"
     
    smakelijk!
    Lees meer...
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl