eet.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties

    Bookmark and Share

     


     
    Geen inspiratie vandaag?
    Weet je niet wat klaargemaakt?
    Maak gebruik van de zoekfunctie
    om een recept op te sporen:
    Google

    TIP: maak gebruik van de
    emailalert box hieronder
    om je op de hoogte te
    houden van nieuwe recepten !
     
    Recept: Kalfsfricassee
    Recept: Kalfsfricassee
     
    Ingrediënten voor 6 personen:

    500 gr kalfsblanquette
    250 gr gehakt
    2 eieren
    wat paneermeel
    1 ui
    1 grote wortel
    1 prei
    250 gr champignons
    4 laurierblaadjes
    1 blokje kippenbouillon
    20 cl room
    2 el bloem
    1 citroen
    boter
    peper en zout

    Bereiding

    We snijden het kalfsvlees in kleine blokjes,
    we snipperen de ui,
    we snijden de wortel in schijfjes,
    we snijden de prei in ringetjes.

    We doen bovenstaande ingrediënten in een kookpan,
    voegen er 1/2 liter water aan toe en gooien er het bouillonblokje bij,
    we doen er de laurierblaadjes bij en brengen het geheel aan de kook.
    Dan draaien we het vuur laag en laten het geheel een uurtje pruttelen.

    Wanneer de kookwekker afloopt
    halen we de fricassee nog NIET van het vuur,
    maar doen we eerst het volgende: 
     
    We maken de gehaktballetjes:
    bij het gehakt voegen we een eierdooier,
    peper en zout en net zoveel paneermeel
    tot we een smeuïge massa verkrijgen.
    Hiervan rollen we kleine gehaktballetjes,
    bruinen ze even aan in een pan met wat boter
    en voegen ze toe aan de fricassee.
     
    Dan borstelen we de champignons voorzichtig schoon,
    snijden ze in schijfjes en stoven ze in de pan even aan met wat boter.
    We voegen de champignons bij de fricassee.

    Voor de derde keer doen we een klontje boter in de pan
    en dit keer voegen we er de twee eetlepels bloem aan toe.
    Roeren tot we een gladde roux bekomen,
    en vervolgens scheppen we wat kookvocht uit de fricassee
    en gieten dit op de roux om deze vloeibaarder te maken.
    We laten dit enkele minuutjes pruttelen op klein vuur,
    terwijl we erin blijven roeren: zo laten we de bloemsmaak verdwijnen.
     
    We voelen nu of het vlees door en door gaar is,
    zo niet laten we het nog enkele minuten verder koken voor we
    de verdunde roux bij de fricassee gieten.
    We roeren alles nog eens goed om en draaien dan het vuur uit,
    daarna voegen we al roerend nog 20 cl room,
    één eierdooier en een beetje citroensap toe,
    waardoor de saus een heerlijke kleur en smaak krijgt.
    (als we dit doen terwijl de pot nog op het vuur staat gaat
    de room schiften en de dooier klonteren!!!)

    We kruiden af met peper en zout naar smaak.
     
    Smakelijk eten!

    Reacties

    Commentaar
    Jouw naam/bijnaam
    Website url
    E-mail
    Je Punt profiel
    Hou mij op de hoogte
    Ik wil op de hoogte gehouden worden
    Dit is een verplicht veld
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl