eet.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties

    Bookmark and Share

     


     
    Geen inspiratie vandaag?
    Weet je niet wat klaargemaakt?
    Maak gebruik van de zoekfunctie
    om een recept op te sporen:
    Google

    TIP: maak gebruik van de
    emailalert box hieronder
    om je op de hoogte te
    houden van nieuwe recepten !
     
    recept: braadkip à la Blumenthal
    recept: braadkip à la Blumenthal

    dit is het originele recept van Heston Blumenthal.
    Hij heeft een methode bedacht waarbij de kip heerlijk sappig blijft en toch een knapperige, goudbruine korst krijgt. Het idee achter deze manier van bereiden is 'slow cooking',  waardoor het vlees langzaam gaart en niet uitdroogt. Een beetje omslachtig en tijdrovend, maar eigenlijk niet zoveel werk.

    Benodigdheden, die niet iedereen in huis heeft, zijn: een oventhermometer en een vleesthermometer.

    Het originele recept staat (in het Engels) te lezen op de website van Channel 4,
    ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk te vertalen.
    Ik heb Heston dit zien klaarmaken op TV en vond het een sublieme manier van bereiden,
    vandaar dat ik voor een keer geen 'eigen' draai aan de receptuur heb gegeven,
    maar me beperkt heb tot het origineel.
     
    Met dank aan Heston Blumenthal!

    ingrediënten:

    voor de kip:

    5 liter water
    300 gram zout
    1 kip van 1,5 tot 2 kg
    1 citroen
    1 bussel tijm
    125 gram ongezouten boter + nog wat boter om de kip in te wrijven
    30 ml droge witte wijn

    voor de saus (optioneel):

    20 ml droge witte wijn
    250 ml kippenbouillon
    1 theelepel mosterd van Dijon
    1 takje dragon
    1 takje peterselie

    bereiding:
    1. verwijder de touwtjes die meestal rond de kip zitten
    maak een pekeloplossing van 5 liter water met 300 gram keukenzout (6%)
    Doe de kip in een ruime kom en giet er de pekel over.
    Dek af met folie en plaats in de koelkast tot 's anderendaags.

    2. (de volgende dag)
    Haal de kip uit de pekel en droog goed af.
    Haal het wensbeentje uit de kip, (hierdoor kun je laten makkelijker versnijden)
    spreid de poten zodat ze niet meer tegen de romp aanliggen (gaart beter)
    en zet de kip op een rekje boven op een ovenschaal.

    3. Verwarm de oven tot 90° (elektrisch), 70° (hetelucht) ,of gas stand 1-2
    de temperatuur in de oven is heel belangrijk, ze mag niet meer dan 90°C bedragen!
    Gebruik een oventhermometer, dan ben je zeker van de temperatuur.

    4. Spoel de citroen onder koud water,
    rol ze heen een weer onder je hand en prik er enkele malen met een vork in.
    Stop de citroen in de buikholte van de kip en doe er enkele takjes tijm bij.

    5. Zet de kip op een rekje op de ovenschaal in de oven,
    Laat de kip zo garen tot de temperatuur van het borstvlees,
    op het dikste punt gemeten, 60°C bedraagt.
    (Gebruik hiervoor een vleesthermometer !)
    Reken op 3 tot 4 uur in de oven!
    De kip is nu in principe gaar, maar ziet er nog (te) bleek uit,
    geen nood, daar gaan we zo dadelijk iets aan doen!

    6. Haal de kip uit de oven en laat ze 45 minuten rusten.
    Draai de temperatuur van de oven ondertussen op maximum!

    7. Smelt ondertussen 125 gram boter in een pan,
    voeg de witte wijn toe en de rest van de tijm.
    Breng even aan de kook en haal van het vuur.
    Gebruik dit mengsel om de kip voortdurend mee in te smeren
    voor en tijdens het volgende punt.

    8. (na 45 min rusttijd)
    Plaats de kip terug in de (hete) oven,
    tot ze de gewenste bruiningsgraad heeft bekomen.
    Overgiet geregeld met het botermengsel.

    9. Haal de kip uit de oven en laat ze even afkoelen op een rekje.

    10. Verwijder de billen door het vlees in te snijden tot op het bot,
    daar waar de poten aan de romp zitten,
    druk de poot naar beneden, zodat het gewricht zichtbaar wordt,
    en je dit los kunt snijden.

    11. Snijd het borstvlees vertikaal in net naast het borstbeen,
    volg de ribbenkast in de neerwaartse snijbeweging.
    Snijd vervolgens horizontaal onderaan de borst,
    tot je de vertikale snede bereikt.
    Herhaal de procedure aan de andere zijde.
    Leg het vlees met de snijkant naar beneden op een plank
    en snijd het in plakjes.

    12. Kruid met zout en peper van de molen.

    bereiding van de saus

    13. (Nadat de kip uit de oven is)
    Plaats de ovenschaal met daarin het braadvocht van de kip
    op een middelhoog vuur. Voeg de witte wijn toe,
    schraap de vleesresten los en roer.
    Voeg de kippenbouillon toe,
    zet op hoog vuur om wat te reduceren.
    Giet vervolgens de jus door een fijnmazige zift in een kleine kookpan.

    14. Zet deze pan op middelhoog vuur,
    voeg de mosterd al roerend toe, laat even opwarmen.
    Afwerken met de fijngesneden dragon en peterselie.
    Breng op smaak met zout en zwarte peper van de molen.

    Opmerking: het recept van Heston voor zijn versie van kippenbouillon vind je HIER.

    Reacties

    Commentaar
    Jouw naam/bijnaam
    Website url
    E-mail
    Je Punt profiel
    Hou mij op de hoogte
    Ik wil op de hoogte gehouden worden
    Dit is een verplicht veld
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl